Hamilelik (gebelik) döneminin son  ayı (yaklaşık 38.5 ve sonrası)

Artık bebek olgunlaşmıştır ve doğum sancılarının ortaya çıkacağı günü beklemektedir. Anne adayları bu dönemde bebek hareketlerinde azalma, 10 dakikada üç kez ortaya çıkan ve her biri 30-40-saniye devam eden sancılar, vajinadan sıvı gelmesi, kanama olması gibi belirtilerde doktorlarına haber vermelidirler.



Daha kısa süren ve daha seyrek gelen sancılar muhtemelen doğum işareti olmamakla beraber emin olunmayan durumlarda yine de doktora başvurmakta fayda vardır.


Video: GERÇEK DOĞUM DOĞUM SANCISI VE DOĞUMUN BAŞLADIĞI NASIL ANLAŞILIR?DİĞER AĞRILARDAN NASIL AYIRT EDİLİR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Epidural yöntemi doğum sancısını azaltmada oldukça etkili olup günümüzde hastanelerin büyük çoğunluğunda güvenli ve başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.

Daha önceden sezaryen geçirmiş olan, iri bebek taşıyan, bebeği ters veya yan duran, çoğul gebelik taşıyan, plasentası doğum kanalına yakın olan veya kanalı tıkamış olan ve burada sayamayacağımız çok çeşitli nedenlerle sezaryen gerektiğinde bu uygulamanın planlı olması tercih edilir ve genellikle 38.5-39.5 haftaya denk gelen bir dönemde uygulanır.

Sezaryen ameliyatı da epidural yöntemi kullanılarak başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Bazı durumlarda ise doğum sancıları başlamış olmasına karşın doğum eylemi esnasında ortaya çıkan çeşitli sorunlar nedeniyle (doğumun ilerlememesi veya bebeğin kalp atışlarının bozulması gibi) başlamış olan doğumun sezaryenle tamamlanması gerekebilir.

Bazı durumlarda (anne adayının ıkınamaması veya bebeğin rahim ağzı açıklığı uzun süredir tam açık olmasına rağmen doğmaması gibi) bebeğin vakum veya forseps yöntemiyle vajinadan çıkartılması gerekebilir.


Video: GEBELİKTE SON AY (38.5 HAFTA SONRASI).ANNE ADAYI NELER YAŞAR VE HİSSEDER?BEBEKTE NE GELİŞMELER OLUR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Başta ilk doğumunu yapacak anne adayları olmak üzere doğumların önemli bir kısmında bebeğin doğumunu kolaylaştırmaya yönelik olarak vajinaya epizyotomi adı verilen bir kesi yapılır ve bebek doğduktan sonra bu kesi kendiliğinden eriyen ipliklerle tamir edilir.

Doğumun belli bir süre sonunda kendiliğinden başlamaması durumunda bebeğin sağlıklı dünyaya gelmesini sağlamak amacıyla suni sancıyla doğumun başlatılması gerekebilir. Suni sancının imkansız veya başarısız olduğu miyad geçmesi durumlarında ise doğum sezaryen ile gerçekleştirilir. 


Video: Hamilelikte son ay



önceki ay     ilk ay