Turner Sendromu: Karyotip 45,X (ya da 45,X0)

 

Ultrasonda Turner sendromu düşündüren ense kalınlığı artışı ve kistik higroma görülmektedir.


Video: 11+3 hafta: İkili testte ense kalınlığında belirgin artış (hidrops?, kistik higroma?)-Down sendromu?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Turner sendromu yaklaşık 300'de bir kız çocuğunda görülen bir kromozom bozukluğudur. Adını, sendrom topluluğunu ilk kez 1938 yılında tarif eden Dr. Henry Turner'dan almıştır. 1960 yılında sendromun bir kromozom bozukluğundan kaynaklandığı anlaşılmıştır.

Turner sendromu, normalde iki X kromozomu ve toplam 46 kromozomu olması gereken kız çocuğunda, X kromozlarından birinin hiç olmaması veya bir kısmının olması sonucu oluşan belirtiler topluluğudur. Turner sendromluların karyotipi 45 X0 şeklinde ifade edilir.

  • Eksik X kromozomu nedeniyle kız çocuklarının yumurtalıklarında kadınlık hormonu üretimi olmaz. Bu nedenle bu kız çocuklarında ergenlik döneminde kadına özgü cinsiyet özellikleri gelişmez ve erişkinlik döneminde doğal yollardan gebe kalamazlar.
  • Boy kısalığı, doğumsal böbrek ve kalp kusurları, tansiyon yüksekliği, şişmanlık, şeker hastalığı, katarakt, tiroid hastalıkları ve eklem hastalıkları sendromun diğer belirtileri olabilir.
  • Turner sendromlu kişilerin zekaları genellikle normal olmakla beraber okul döneminde öğrenme sorunları olabilir.


Turner sendromu'nun tanısı

Şüpheli durumlarda yapılan karyotiplemede ("kromozom haritasının çıkarılması") kesin tanı bir X kromozomunun tümünün veya bir parçasının eksik olduğunun gözlenmesiyle konabilir.

Gebelik döneminde erken tanı

Gebelik döneminde Turner sendromu'na işaret edebilen az sayıda bulgu arasında en önemlisi olan kistik higroma adı verilen durumun saptanmasıdır. Amniyosentez sonrası karyotipleme yapılmasıyla kesin tanı konabilir.




İLGİLİ KONULAR: